Inte så kladdig kladdkaka

Idag är det tydligen Kladdkakans dag och då passar det ju bra att bidra med ytterligare versioner. Receptet är inte mitt, utan jag skrev av från en sida på internet för många år sedan. Jag fick nästan panik när jag inte hittade det häromveckan för det verkar inte finnas kvar på sin ursprungliga plats på nätet heller (var det nu var). Det är nämligen så att jag inte gillar kladdkaka, egentligen. Jag förstår inte nöjet med att äta halvgräddad, varm chokladsmet. Värst av allt är när ens gäster, som man bjudit på något lite mera sofistikerat bakverk mumlar något i still med att “en kladdkaka hade varit perfekt nu, men det här är ju också gott”. Nåväl, ett av kladdkakans utmärkande drag, enligt Wikipedia, är att den saknar bakpulver, och det gillar jag!

Om jag ska äta kladdkaka, så ska det vara denna.

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 220 g (2,5 dl) socker
  • 125 g smör
  • lite salt
  • 100 g (1,5 dl) mjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 5-6 msk kakao

Instruktioner

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Vispa ägg och socker ordentligt. Lägg lite salt i smöret och blanda ner det och alla andra ingredienser i vispet. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter.

20111021-174232.jpg