Kalljästa lussekatter – lätt och gott

När jag satte igång och provbakade i veckan (det gäller att börja i tid), så hade jag problem med mitt ursprungliga recept med Kesella. Jag ville ha ett recept där man inte måste knåda så mycket, men som ändå ger en luftig och god bulle. Efter lite experimenterande har jag kommit fram till nedanstående. När man inte knådar så kan man inte blanda jäst och smör, för då jäser det inte. Dessutom så hade jag mycket mindre mjöl denna gång, men jag är osäker på om det kan ha med kvalitén på honungen att göra. Till sist har jag halverat mängderna. För övrigt är det som ursprungsreceptet.

Lussebullar
Lussebullar

c:a 16 stycken

Ingredienser

 • 2,5 dl mjölk
 • 1/2 dl socker
 • 3/4 dl honung
 • 1/2 g saffran (ett paket)
 • 1/2 tsk kardemumma
 • 1 krm salt
 • 50 g rumsvarmt smör
 • 25 g jäst
 • 400 g mjöl
 • 125 g Kesella
 • russin
 • ägg till pensling
 • pärlsocker

 

Instruktioner

 1. Blanda mjölk, socker, honung och kryddor i en kastrull. Koka upp och låt kallna till kylskåpstemperatur
 2. Häll i russin och låt stå någon timme till
 3. Smula jästen och blanda med lite av mjölkblandningen. Häll i resten av mjölkblandningen tillsammans med smör, mjöl och Kesella. Rör ihop så att allt är mer eller mindre blandat.
 4. Låt jäsa 8 timmar övertäckt i kylskåp
 5. Dela degen i 16 delar och baka snabbt ut till runda bullar (när degen blir varm, så blir den lite kletig och svårarbetad)
 6. Låt jäsa 30-60 minuter i rumstemperatur
 7. Värm ugnen till 225° C
 8. Pensla med vispat ägg och garnera med pärlsocker
 9. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter